13 Maj

Sernik bananowy na zimno

Lato zbliża się wielkimi krokami, pora na kilka przepisów "na ochłodę" Dziś sernik bananowy na zimno! Porcja to jedynie 280kcal
SKŁADNIKI
400g sera twarogowego
400 g bananów (ok 3 sztuki bez skórki)
sok z 1/2 cytryny
3 łyżeczki żelatyny

Spód:
1 żółtko
100g mąki orkiszowej
40g masła
łyżka wody

SPÓD: z podanych składników ugniatamy ciasto, wkładamy na 30min do lodówki. Ciasto wałkujemy, wkładamy do okrągłej formy 24cm, nakłuwamy widelcem, pieczemy ok 20min w temp 180'

Banany blendujemy z twarogiem na gładką masę, dodajemy sok z cytryny. 3 łyżeczki żelatyny zalewamy łyżką wody, czekamy 10min aż napęcznieje. Następnie przekładamy do garnka, rozpuszczamy, czekamy aż lekko przestygnie i dodajemy do masy serowej.
Masę przelewamy na kruchy spód, wkładamy do lodówki.
Można udekorować bananem jak na zdjęciu:)

Twój komentarz